Rebreather nedir?

Rebreather (Kapalı Devre Yeniden Soluma Sistemi), dalgıçların sualtı dünyasını daha geniş ölçekte ve rahatlıkta keşfetmelerini sağlayacak elektronik bir Kapalı Devre Yeniden Solunum sistemidir. Bu sistem dalgıçlara yeni bir deniz sunar. Kabarcıksız soluma olanağı sayesinde dalgıç su altı aleminde davetsiz misafir konumundan çıkar ve kolayca bütünleşir.

Araştırmacılar, biyologlar, fotoğrafçılar, kaşifler ve yaban hayat sevdalıları on yıllardır su altındaki yabani hayatı yakından ve kişisel olarak gözlemleyebilmek için kapalı devre yeniden solunum teknolojisinden faydalandılar. Dalıcılar, daha uzun dalış sürelerine, en uygun gaz karışımlarına, sıcak solunum gazına ve yabani hayatla daha iyi etkileşim imkanına sahip oldular. Kapalı devre, her dalgıca yeni bir okyanus ve yeni bir aleme dalarak girme olanağını getirdi.

Kapalı devre, solumak için ideal bir sıcaklıkta soluma gazını, her derinlikte solumaya en uygun gaz karışımını dalıcıya sunar. Bunun sonucunda oldukça uzayacak olan dekosuz dalış limitleri dalıcıya kapalı devrenin bu verimli gaz kullanımının avantajını sunar.

Rebreather sistemi açık devre dalış ekipmanlarından çok daha az ses çıkartır. Bu sayede sualtı dünyasına çok daha iyi adapte olabilir deniz canlılarını hiç rahatsız etmeden onlara daha fazla yaklaşabilirsiniz. Sessiz ve baloncuksuz bir dalıcı olarak sualtı dünyası tarafından genellikle bir tehdit olarak algılanmazsınız ve sizden kaçma ihtiyacı duymazlar .

Rebreather ile dalış süreniz, açık devre sistemlerin kat kat üstüne çıkar. Bu özellik sayesinde tek bir dalışta çok daha uzun süre sualtında kalabilirsiniz ya da tüp değiştirme ihtiyacı hissetmeden ard arda dalışlar yapabilirsiniz. Çünkü soluduğunuz havayı dışarıya vermediğiniz için açık devre sisteme göre gaz rezervinizi çok daha uzun süre koruyabilirsiniz. açık devre ile kıyaslandığında gaz kullanımı açısından % 96’lık bir avantaj fazlasına sahip olursunuz. Bu sayede gaz harcamalarınızda da önemli bir düşüş olur. Bu avantaj özellikle teknik dalışa geçtiğinizde kendini hissettirecektir. iniş yapacağınız derinliğe uygun gazlar kullandığınızda dekosuz dalış yapabileceğiniz süre ve derinlik limitleriniz açık devreye göre çok daha yüksek olur. Rebreather sayesinde dokularınızda çözünen nitrojen miktarını asgari seviyede tutabilirsiniz. Eğer sertifikalı bir Nitrox dalıcısıysanız, rebreather’ınızın, sırtınızda taşıdığınız ve indiğiniz her derinliğe uygun karışımı anında hazırlayan bir gaz karışım ustası olduğunu hemen fark edersiniz.

Bütün dalıcılar ve dalışa yeni başlamayı planlayanlar POSEIDON SE7VEN gibi son teknoloji ürünü bir rebreather sayesinde sportif rebreather kullanıcısı olabilir. Çünkü Poseidon Se7ven full otomatik sistemi ve gösterge panelleri ile bir dalıcının ihtiyaç duyabileceği bütün teknik ve güvenlik özellikleri bünyesinde barındırır.

Teknik rebreather’ kullanımına geçiş yapmak için bir dizi özel eğitimden geçmek gerekir. Daha derin dalışlar yapmaya olanak sağlayan bu eğitimleri almak için rebreather kullanımı konusunda belirli bir tecrübeye ulaşmış olmanız beklenir. Teknik dalışlarda açık devre yerine kapalı devre kullanmanın faydaları oldukça fazladır. Başlıca avantajları listelemek gerekirse; daha kısa dekompresyon süreleri, gaz maliyetlerinde önemli ölçüde azalma, ve daha kaliteli bir dalış sıralanabilir. POSEIDON SE7EN ile sportif dalış yapabilirsiniz ve yeterli seviyeye ulaştığınızda yapacağınız birkaç küçük yenilik ile aynı cihazı istediğiniz seviyeye uygun teknik dalış yapabilen bir rebreather’a dönüştürebilirsiniz.

REBREATHERS TİPLERİ

Rebreather dünyasında iki tip cihaz kullanılmaktadır. Kapalı devre rebreather’lar (CCR) ve yarı kapalı devre rebreather’lar (s-CCR). Her iki tip rebreather’ın elektronik ya da manuel olan modelleri mevcuttur. Rebreather’ın avantajlarından söz ettiğimizde kast ettiğimiz tip kapalı devre modellerdir, yarı kapalı modeller değil. (yarı kapalılar baloncuk yapar).

Kapalı Devre Rebreather’lar İki adet tüpü vardır: 1 diluent tüpü (normal hava, zenginleştirilmiş hava, trimix) ve 1 oksijen tüpü. Kapalı devre sistemlerde hava döngüsüne ihtiyaç hissedildikçe yeterli miktarda oksijen eklenir yarı kapalı devrelere göre çok daha güvenli ve etkin gaz kullanımı sağlar ve daha sessizdir..

Yarı Kapalı Sistemler (SCR) Zenginleştirilmiş hava ile dolu tek bir tüp kullanılır. Sisteme sürekli olarak hava akışı yapılır. Her ne kadar yarı kapalı olarak adlandırılsa da bu tür rebreatherlar gaz kullanımı açısından efektif değildir ve nerdeyse her dakika sistem dışınahava bırakılması gerekir.

Elektronik rebreather’larda (Sportif rebreather’lar bu grupta yer alır.) döngüdeki havanın solunuma uygun olması bilgisayar ve diğer sistemler yardımı ile otomatik olarak sağlanır. Sistem, solunum döngüsündeki havaya gerektiğinde otomatik olarak oksijen ilave eder ve bu sayede oksijenin kısmı basınç değeri daha önceden belirlenmiş setpoin seviyesinde kalır. Bu sayede dalıcı sürekli olarak değerleri kontrol etmek ve basıncı ayarlamak gibi konularla uğraşmak zorunda kalmaz. Bir rebreather’ın sportif rebreather olarak kabul edilmesi için bu ayarlamaları otomatik olarak elektronik sistem üzerinden yapabiliyor olması gerekir.

Manuel rebreather’larda döngüdeki havanın içeriği dalıcı tarafından ayarlanır. Rebreather döngüdeki havayı ölçümler ve kısmi basınç değerini gösterir fakat dalıcı ihtiyaç halinde gaz eklemesini manuel olarak yapmalıdır. Bu özellik teknik dalıcılar için daha derin ve daha uzun dalış yapabilme olanağı sağlar. Ancak risk faktörünü yükseltir ve dalıcının güvenlik konusunda normalden daha fazla dikkatli ve tecrübeli olmasını gerektirir.

GAZ YÖNETİMİ

Oksijen Metabolizması: Nefes aldığınız sürece metabolizmanıza oksijen alıyorsunuz demektir. Rebreather kullanımı sırasında sistem ihtiyacınız olan oksijeni belirli aralıklarla sisteme ekleyecektir. Bu ekleme işleminin ne zaman yapılacağına karar vermek için döngüdeki havanın içinde kalan oksijen miktarını ölçen sensörlerden destek alır. Bu sensörler döngüdeki havayı analiz eder. Elektronik rebreather’lar (eCCR) oksijen ekleme işlemini otomatik olarak yapar. Manuel rebreather’larda (mCCR) dalıcı ölçülen oksijen seviyesinin azaldığını gördüğünde kendisi sisteme oksijen ekler.

Karbondioksit: Solunum sırasında bünyenize aldığının oksijen kullanıldıktan sonra nefes verirsiniz ve dışarıya verdiğiniz havanın içinde karbondioksit (CO2) vardır. CO2’nun sistemden temizlenmesi gerekir ki bu sayede dalıcı sağlıklı solunum yapmaya ve yeterli miktarda oksijen almaya devam edebilsin. Temizleme işlemi scrubber olarak da adlandırılan sodalime dolu bir kapsül aracılığı ile gerçekleşir.